Arita: Sometsuke

                  

This is my “Sometsuke” plate. I guess “Sometsuke” is one of the painting style of over-glaze. I love blue and white in Imari porcelain. However, it is still difficult for me to paint. I tend to make spots that are looked some ink spots. Practice makes perfect! I have to practice more.

The motif is called “Karako” in Japanese. “Karako” is Chinese children in Imari porcelain. I like painting “Karako” because they look like cute.

http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_and_white_porcelain

8 Responses to “Arita: Sometsuke”

  1. Very nice🙂

  2. I can’t imagine how you do this. Impressive!

  3. I got a message that I repeated my comment. Well, I just must have thought the same thing before even if it doesn’t say much for my creativity.

    • Thanks again for the comment! In my painting styles the “Sometsuke” is the most difficult to paint because I use a big and thick round brush. I have to show the blush to you some day.

  4. Yumiさん!! ぁぁぁぁ~ぅ!! すごく欲しいです。どうやって、こんなものを描くのか…。写真のような青色(何色と言うのですか?)を使った食器が大好きなんです。もう、なんでも入れたくなる。今まさに、そういう感じの食器を探しているんです。でも形は少し深めで丸っこくて…たとえば肉じゃがを入れたり、ヨーグルトやシリアルを食べる時に使えたりするような。ずっと気に入ったものがみつからなくて(泣) ここで、こんなに素敵なお皿を見つけられるとは(笑) 次のエントリーも楽しみにしています。:)

    • Akiさん、コメントどうもありがとう。そんなに私の染付気に言って下さるとは・・・。私も染付がやりたくて有田焼の絵付けを習い始めたんです。絵付けは、奥が深くってまだまだ未熟な私のお皿を誉めてくださるとなんだかこそばゆくなります。
      金沢市に近いので、そのうち九谷焼の絵付けも習いに行きたい!春になったら行動しようと思っています。

      写真の青は呉須(ごす)といいます。小学校の時の書き初めの筆覚えていませんか?とっても太くて大きな丸い筆。あれで全部描くんです。私には、細かい部分をそれで描くのは無理なので、細かい部分のみ細い丸筆使っていますが、私の先生は全部太くて大きな丸筆でお描きになります。もう、お見事!としか言いようがありません。そのうち、お道具なども写真でお見せしましょうね。

      このお皿は、肉じゃがには、ちょうどいい大きさかな。でも、ヨーグルトやシリアル入れるなら、もうちょっと小さい方がいいかも。腕がいつか上がってAkiさんの注文を受け付けられるようになるよう、頑張ります!

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